Otoparklarda Havalandırma Sistemleri Nasıl Kullanılır? Avantajları nelerdir diye sorular sıkça sorulmaktadır. Gün geçtikçe kalabalıklaşan büyük şehirler ile birlikte araç sayısında da artış söz konusu olmaktadır. Araç sayısının artışı ile birlikte otopark alanlarına olan ihtiyaç artıyor ve otoparklarda havalandırma sorunu ile karşı karşıya kalınmaktadır. Otoparklarda meydana gelen araç egzoz gazlarının ortamdaki havayı sürekli kirli hale getirmesi durumundan dolayı da havalandırma sistemleri önem kazanmaktadır.

Özellikle kalabalıklaşan metropol şehirlerimizde insan akınına uğrayan sinemanın, alışveriş merkezlerinin, tiyatronun, havalimanlarının, otogarların ve çok katlı binaların artmasına paralel olarak otoparklara olan ihtiyaçlarda aynı oranda artış göstermektedir. Binaların otopark ihtiyaçlarını bodrum zemin katları, araçların yoğun olduğu yerlerde bu ihtiyaçları gidermek amacı ile karşılamaya çalışır.

Genellikle otopark alanlarının kapalı olması ve araçların yoğun olmasıyla beraber ortamdaki havayı boğucu hale getirir. Burada hava giriş çıkışının sağlanması amacı, havalandırma sistemlerini zorunlu hale getirir.

Otoparklara havalandırma yapılmasının esas olarak iki temel amacı bulunur. Bunlardan ilki, günlük hayatın akışında zararlı egzoz gazlarının dışarı atılmasını sağlamak, diğeri ise, acil müdahale edilmesi gereken yangın gibi durumlarda insanların rahatça dışarı çıkmasına yardım etmek ve itfaiye personelinin yangına müdahale etmesini kolay hale getirmektir.

Havalandırma Sistemleri Nerelerde Uygulanır?

İnsan sağlığı ve çevre açısından havalandırma sistemleri gerekli ve devamlı olmalıdır. İnsanın ve canlıların bulunduğu pek çok ortam vardır. Bu nedenle temiz hava akışının sağlanması açısından havalandırma önem kazanmıştır.

Havalandırma sistemlerinin uygulama alanları şu şekildedir;

  • Konutlarda havalandırma
  • Ofis ve otellerde havalandırma
  • Toplantı salonlarında havalandırma
  • Marangoz ve kalıphanelerde havalandırma
  • Otoparklarda havalandırma
  • Okullarda havalandırma
  • Laboratuarlarda havalandırma
  • Olimpik havuzlarda havalandırma
  • Sergi ve fuar alanlarında havalandırma
  • Süpermarketlerde havalandırma
  • Üniversite amfilerinde havalandırma

Görüldüğü gibi, pek çok yaşam alanlarında havalandırma sistemleri canlıların sağlığı için olması gerekir. Zamanımızın çoğu kalabalık insan ortamlarında geçer. Nesillerin devamlılığı ve vücut sağlığı için havalandırmalı ortamlarda bulunmamız önemlidir.

Hangi Ürünler Bulunur?

Fabrikaların, otellerin, avm’lerin, spor alanlarının, yüzme havuzlarının, restoranların ve daha birçok etkileşim alanların ihtiyaçlarına göre havalandırma sistemleri yapılır.

Var olan ürün çeşitliliği şu şekildedir;

  • Havalandırma sistemleri
  • Toz toplama ünitesi
  • Sulu filtre
  • Baca tipi sulu filtre
  • Statik filtre sistemleri
  • Baca sistemleri
  • Karbon filtre
  • Akrobat kol
  • Flexible grubu
  • Fan grubu
  • Kanal montaj ekipmanları ve hırdavat grubu

Ürün çeşitliliğinin çok olması kişilerin birçok alanda hizmet almasını kolaylaştırır. Birden fazla alan alanda aynı firma ile çalışma avantajı sağlar.

Baca Sistemleri

Kritik mühendislik hesaplaması yapılarak ve yüksek performans gösterilerek paslanmaz saç baca imalatlarının yapılması sağlanır. Havalandırma yapılırken yüksek kapasiteleri sanayi bacaları ve kazan bacaları vardır.

Baca sistemleri, uygun gaz atış sistemleridir. Çekim gücü iyi olan, montajı kolay olan, çevre dostu olan, sızdırmaz özelliği bulunan, estetik görünüme sahip olan, dayanıklı malzeme yapısına sahip, sıvı, katı ve gaz yakıtlara uygun olan bacalar tercih edilir.

Baca Sistemleri Çeşitleri

Paslanmaz çelik bacalar, her ihtiyaca yönelik profesyonel çözümler sunar. Baca sistemlerinin belirleyicileri, doğru boru tipi ve baca büyüklüğü seçmekten geçer.

Tek cidarlı baca sistemleri; gaz ve sıvı yakıt türleri ile çalışır. Isıtma ünitelerinin atık gazlarını atmosfere iletir. Havalandırma sistemi ve malzeme türü değiştirilir ise katı yakıt türünde de kullanımı sağlanabilir.

Çift cidarlı baca sistemi; çevreyi kirletmeyen katı, sıvı ve gaz yakıt türleri ile çalışır. Bina dışı, şaft içi ve açıkta kalan kısımlar uygulama alanlarıdır. Dışarıya atılan gazın yoğuşmamasını ve soğumamasını sağlar.

Kaskad baca sistemleri; her kat için ayrı ayrı olacak şekilde, yan yana veya üst üste dizayn edilmiş duvar tipi yoğuşmalı ısıtma cihazının atık gazlarını düzgün bir şekilde atmosfere gitmesi sağlanır.

Endüstriyel baca sistemleri; sisteme taşıtılan, mekaniksel direnci ve kararlılığı, çelik halat ile sağlanan bacalar, endüstriyel bacalar olarak kabul edilir.

Paslanmaz Çelik Bacalar

Çarpıcı dış düzeyi geniş bir yelpazede sunmak adına, östenitik paslanmaz çelik ve bakır ana maddeleridir. Doğal, saten, bronz, mavi, yeşil boyalı, mor ve altın gibi herhangi bir renk seçeneğinde olabilmektedir.

Konutlarda Havalandırma

Konutlarda yapılacak olan havalandırma sistemlerinde amaç, konforun sağlanmasıdır. İnsan sağlığını ve yaşamını etkilemeyecek şekilde havalandırma yapılması gerekir. Rezidans uygulamalarında taze hava şartı öne alınarak, ortamdaki nem, sıcaklık, soğukluk ve kuruluk havalandırma sistemleri aracılığı ile ayarlanır.

Burada önemli olan insanların konforu göz önüne alınarak, ortam istenilen seviyeye getirilmiş olur. Konut havalandırma sistemlerinde otoparklar, mutfak ve sığınaklar egzoz sistemleri ile tahliye edilir. Konut otoparklarında araçların çalışması ile ortaya çıkan kurşun gibi zararı olan maddeler dışarıya atılarak ortam normal hava şartlarına getirilir.

Toplantı Salonlarında Havalandırma

Toplantıların yoğun olarak yapıldığı ve çeşitli ortaklıkların yönetildiği yerler olarak gösterilir. Toplantı alanlarında birçok konu yer aldığı gibi birçok farklı insan da bir arada bulunur. Yoğun olarak insan giriş çıkışının yapıldığı bu alanlarda havanın da sürekli değişmesi gerekir. Hastalıkların yayılması noktasında müsait hale gelen bu tarz ortamların havalandırma yapılmadan yeni bir toplantının yapılmaması önem arz eder.

Marangoz ve Kalıphanelerde Havalandırma

Marangoz ve kalıphane gibi yapılan işler sırasında engel olamadığımız ve ortama yayılma ihtimali yüksek olan tozlar, insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturur. İnsan sağlığı ile birlikte çevreye de çeşitli zararlar verir.

Bu gibi toza engel olunamayan mekan ve ortamlarda en iyi çözüm yolu, profesyonel eller ile kurulacak havalandırma sistemidir. Toz toplama sistemi sayesinde, tozlar çalışma ortamına yayılmadan direkt olarak ana kaynaktan toplanıp, uygun filtreler ile filtre edilip atmosfer ortamına atılmasıdır. Bunun yapılması zararı minimum seviyeye indirmeye yardımcı olur.