Baca Sistemleri
Çift Cidarlı ; Bazı kapalı hazneler cift cidarlıdır. Yani pik döküm hazne etrafına saçtan ikinci bir mantolama yapılarak döküm ve saç arasında hava geçişi bırakmak ve burada pike ve saça değen havanın ısınmasıyla oluşan sıcaklığı da borular vasıtasıyla odanın içerisine almak mümkündür. Ancak bu sistemin iki ana dezavantajı vardır.
1-) İkinci cidarı oluşturan saç ve onun etrafına kaplanan gaz beton mantolama arasında da doğal olarak bir hava boşluğu kalır ve burada ısınan havanın tahliyesi yapılmaz ise içeride sıkışan hava mevcut ısı odasının duvarını çatlatır.
2-) Saç, pike göre ısıdan çok daha çabuk etkilenir ve genleşmesi de pike nazaran daha çabuk ve daha çoktur, yani şöminenin ilk yanışında ısınan saç genleşir ve bu genleşme sonucu bir ses çıkarır, daha sonra şömine sönüp saç soğuduğunda eski halini almaya başlar ve yine aynı çıtırdama sesi duyulur. Bu olayın sürekli tekrarlandığını düşünürsek her şömine yanış ve sönüşlerde hem rahatsız edici bir sese maruz kalınır ve de saç çok daha çabuk deforme olarak işlevselliğini yitirir.
Tek Cidarlı Baca sistemi ; Yapı içerisindeki baca gazı sıcaklığı düşük yakma sistemleridir.Tuğla baca kılıf olarak kullanılır. AISI 316 L kalitede paslanmaz çelikten, argon kaynaklı olarak imal edilmektedir. Düşey yük alt ana taşıyıcı üzerinde taşınır ve modüller birleştirme kelepçeleri ile birleştirilirler ve montajı son derece kolaydır.Ayrıca ısıl genleşmeleri karşılayacak ayarlanabilir parçalar, düşey yükü karşılayacak ara taşıyıcılar ve bacaların rijitliğini sağlayan duvar tip tutucu kelepçeler belirli mesafelerde kullanılmaktadır. Tek cidar baca sistemlerinde ısıl geçirgenlikler yüksek olduğundan ısı kayıpları söz konusudur ve bu çekişine negatif yönde etki etmektedir.Yüksek kalitede sürekli kaynak teknolojisi ile üretilen bacalar negatif basınçlı sistemlerde muflu geçme ve pratik baca kelepçesi ile kolay ve güvenilir montaj imkanı sağlar. Pozitif basınçlı sistemlerde muf içinde kullanılan özel conta ile sızdırmazlık sağlanmıştır.
Kaskad Baca Sistemi ; Bir büyük kazan yerine birden fazla küçük kapasiteli cihazların, otomasyon sistemiyle birbirine bağlandığı sistemlerdir.

 

Tek Cidarlı

Baca Sistemleri

 

Çift Cidarlı

Baca Sistemleri

Kaskad

Baca Sistemleri