Klor ve bileşikleri, deterjan ve sanayi atıkları, hoş olmayan koku ve tat oluşturan organik maddeler, petrol ve asbest gibi insan sağlığına ve çevreye zararlı olan artıklar karbon sayesinde renkleri tatları ve kokuları giderilir.

Klor ve bileşikleri, deterjan ve sanayi atıkları, hoş olmayan koku ve tat oluşturan organik maddeler, petrol ve asbest gibi maddeler insan sağlığına zararlıdır ve suyu kullanılmaz şekle getirirler. Aktifleştirilmiş karbonun 100 kat arttırılan yüzey alanı (1200 m²/gr) ve yüksek absorbsiyon özelliği sayesinde bu kirletiler renksiz tatsız ve kokusuz hale getirilir.

Aktif karbon sistemleri fiziki – kimyasal arıtma yaparlar. Bu işlem fiziksel süzmenin yanında absorbsiyonu kapsadığı için uzman mühendis tarafından verilen kullanım ömrü sonunda aktif karbonun tamamen değiştirilmesi gereklidir. Tam otomatik aktif karbon filtreler polietilen veya çelik tankların içinde Quartz ve aktif karbondan oluşan yapıya sahiptir.

 

Aktif karbon ile ilgili dikkat edilmesi gereken önemli bir konu, bakteri üremesi için uygun ortam oluşturabilmesidir. Çünkü, aktif karbon organik maddeyi tutar ve eğer suda bakteri varsa, bakteri bu organik maddeyi besin olarak kullanarak üreyebilir. Bu gibi durumlarda bakteri kaçağı oluşumu mümkündür. Bu sebeple aktif karbonun öncesinde ve sonrasında suyun dezenfekte edilmesi önemlidir.

 

Aktif karbon filtrenin gaz moleküllerini yakalama ve tutma özelliği bulunur. Aktif karbon filtrenin yüzeyi milyonlarca ufak gözenekten oluşur. Bu gözenekler sayesinde birçok koku yayan zehirli gazlar ve kir tutulur.

Aktif Karbon Filtreler bulunduğu yerin hava temizliğine ortam havasına göre belli bir zaman sonra değiştirilmelidir. Aktif karbon malzemesi 1-2 senede bir değiştirilmelidir, filtreler asit ile yıkanarak da yeniden kullanılabilir, asitle yıkama yöntemi Hemodiyalizde risk oluşturabileceği için tercih edilmez. Ayrıca Hemodiyaliz de su arıtma sistemlerinde kullanılan aktif karbon un 6 ay -1 yılda bir değiştirilmesinde fayda vardır.